SELAMAT DATANG KE BESIHITAM WEBZINE

Tuesday, September 3, 2013

LAMB OF GOD DILARANG MASUK MALAYSIA?? KONSERT DIBATALKAN

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom menggesa supaya konsert kumpulan heavy metal Lamb of God di ibu negara pada 28 September ini dibatalkan.

Gesaan itu memandangkan kumpulan berkenaan pernah membuat persembahan mencampuradukkan lagu metal dengan bacaan ayat suci Al-Quran.

Jamil Khir menyokong keputusan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sebelum ini  mengeluarkan kenyataan  mendesak pihak berkenaan membatalkan konsert tersebut.



Yan: “Saya minta pihak berwajib membatalkan konsert kumpulan ‘Lamb of God’ kerana ia bertentangan dengan moral dan akhlak di negara ini,” kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom ketika mengulas kumpulan itu yang dijadual membuat persembahan di Kuala Lumpur pada 28 September ini.

Jamil Khir berkata, beliau menyokong keputusan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengeluarkan kenyataan mendesak pihak berkenaan membatalkan konsert itu.


“Saya minta pihak berwajib putuskan segera isu ini kerana masyarakat menentangnya. Bukan saja JAKIM, malah NGO (badan bukan kerajaan) Islam juga sepakat konsert ini (perlu) diharamkan dan tidak dibawa ke Malaysia,” katanya.

MUTAKHIR
Jamil Khir gesa konsert Lamb of God dibatalkan
2013/09/01 - 16:49:44 PM Cetak Emel Kawan
 
YAN: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom meminta pihak bertanggungjawab mengambil tindakan segera membatalkan konsert kumpulan heavy metal 'Lamb of God' yang dijadual membuat persembahan di Kuala Lumpur pada 28 September ini.

Katanya, beliau menyokong keputusan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengeluarkan kenyataan mendesak pihak berkenaan membatalkan konsert tersebut.
"Saya harap pihak berwajib putuskan segera isu ini kerana masyarakat menentangnya...bukan sahaja Jakim, NGO (badan bukan kerajaan) Muslim juga sepakat konsert ini (perlu) diharamkan dan tidak dibawa ke Malaysia," kata Jamil Khir yang ditemui dalam program santai bersama penduduk di Sungai Limau Dalam, dekat sini, hari ini.

Katanya, beliau tidak pasti sama ada konsert tersebut sudah mendapat kelulusan tetapi sekiranya sudah dikeluarkan ia hendaklah ditarik balik.

Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Othman Mustapha Jakim dalam kenyataan dua hari lalu berkata bantahan itu dibuat berikutan genre muzik kumpulan berkenaan yang pernah membuat persembahan dengan mencampuradukkan lagu metal dengan bacaan ayat suci Al-Quran.

Beliau berkata, bantahan itu juga selaras dengan keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa ke-72 bahawa amalan dan perbuatan kumpulan heavy metal adalah sesat serta bercanggah dengan ajaran Islam.

Sementara itu, Jamil Khir yang juga ahli Parlimen Jerai berkata, program santai di kawasannya itu bertujuan mendekati pemimpin dan masyarakat setempat bagi menyelami masalah mereka untuk diatasi bersama.
Katanya, pertemuan tidak rasmi seumpama itu memberikan kelebihan untuk mendapat maklumat dan keperluan rakyat dengan lebih jelas. - BERNAMA 

Friday, March 22, 2013

KORD/CHORD GITAR: RIMBA BARA: TIKA (Filem ROCK OO)


KORD GITAR
TIKA
RIMBA BARA KEMBALI
RIMBA BARA


Am G Am G
Cahaya didalam cermin

Am G Am G
Memukau hingga memaksa

Dm C#m Dm C#m
Ku cari kedasar diri

Dm C#m C  G
Cintaku yang hilang

Am G Am G
Rupanya ku salah sangka

Am G Am G
Kasihmu tak pernah sepi

Dm C#m Dm C#m
Kerana terlalu hampir

Dm C#m C G
Ku leka hadirmu


Chorus:

F          G
Sentiasa disisi ku
F          G
Merestui ambisi ku
F             Em
Lantas ku takkan berubah
F          G
Berganjak di jalan ini

Am G Am G
Selagi bumi berputar

Am G Am G
Tekadku terus berjuang

* ulang chorus

Am G Am G
Tangisan Harum tertumpah..

Wednesday, February 27, 2013

RIMBA BARA Line Up: AMY MAT PIAH (Temporary Vokalis)

Amy Mat Piah. 

Insan yang tidak pernah berputus asa untuk menyatukan kumpulan Rimba Bara walau apa jua rintangan datang melanda. Masih menyimpan hasrat untuk menjadi vokalis utama Rimba Bara walaupun bakat yang ada tak seberapa.

"Semenjak saya digugurkan dari group Rimba Bara, hati saya membara."

ROCK OO OST - TIKA (Lirik dan MTV)




RIMBA BARA - TIKA
Lagu: Jamil Ahmad dan Mamat Khalid
Lirik: Loloq


Cahaya didalam cermin
 Memukau hingga memaksa
 Ku cari kedasar diri 
Cintaku yang hilang
Rupanya ku salah sangka 
Kasihmu tak pernah sepi 
Kerana terlalu hampir 
Ku leka hadirmu 

Chorus: Sentiasa disisi ku 
Merestui ambisi ku
Lantas ku takkan berubah 
Berganjak dari jalan ku 
Selagi bumi berputar 
Tekadku terus berjuang Wohoo.. 

[Ulang Chorus] x2 [besihitam webzine] Wohoo.. Wohoo.. Wohoo.. 
Disisiku Merestui ambisiku 
Hohohohoho.. 
Takkan berubah 
Berganjak dari jalan ku 
Jalan ku Jalan.. ku..

JANGAN LUPA SUPPORT PADA 28 FEBRUARY 2013..ROCK SAMPAI MAMPUS!!!



RIMBA BARA Line Up: ZUL KAPAN (Vokalis)

Zul Kapan. Seorang bekas vokalis kumpulan Malaikat Maut yang berhijrah ke kumpulan Rimba Bara.
Pengembaraan Rimba Bara bertambah sukar apabila Zul Kapan menyertai semula Malaikat Maut untuk menjadi artis rakaman di bawah Luncai Emas.
Apakah kesudahan Rimba Bara? Nantikan filem Rock Oo! Di pawagam 28 Februari 2013!

RIMBA BARA Line Up: BLACK (Drummer)





Black merupakan seorang drummer dari kumpulan Rimba Bara yang sengau. Beliau masih aktif dalam memperjuangkan minatnya terhadap muzik rock walaupun Rimba Bara mengalami krisis ketiadaan vokalis utama. Bagaimanakah Black menempuhi cabaran untuk menaikkan semula nama Rimba Bara?

RIMBA BARA Line Up: JIJOE (Bassist)

Seorang pemain bass yang berkaliber dan juga merupakan tulang belakang kumpulan Rimba Bara.

Sedutan kata-kata Jijoe di dalam filem Rock Oo:

"Aku boleh gigit lah tali bass ni! Kalau aku nak lah kan..an..an?"

RIMBA BARA LINE UP: SLASH HAJI TAPAH(GITARIS)

Slash Haji Tapah.

Gitaris baru Kumpulan Rimba Bara yang sama namanya seperti salah seorang ahli band rock kapak unggul Guns n Roses. Mempunyai teman wanita tetapi gitar tetap menjadi cinta utama Slash.

ROCK OO..adakah anda semua sudah bersedia??


Monday, October 15, 2012

Interview: DIMAN metal dari Kelate!!

Ini adalah sebuah Temuramah lama saya bersama Kumpulan DIMAN kira-kira tahun 2007 lalu..
Ikuti temuramah saya bersama Matler DIMAN yang belum pernah keluar dimana-mana media cetak mahupun media elektronik..EDITOR

DIMAN adalah band metal dari KELANTAN yg boleh dikatakan baru dlm scene underground di kelantan, dgn berkonsepkan melo thrash/black metal ala-ala AS-SAHAR, DARKTHRONE dan DIMMUBORGIR. telah bermula pada lewat 1999 apabila matler, seorang gitaris mula berjinak-jinak dgn riff2 metal berat yg bermelodi setelah agak boring dgn alternative dan grunge yg dimainkan sebelum ni.

DIMAN membawa maksud berlian atau "diamond" . bermulalah perjalanan sebutir berlian dari pantai timur ini mencari arah yg hilang sebelum ni.

berkat semangat yang kental dari matler dan sokongan kuat dari adiknya sendiri, maka tertubuhlah DIMAN dengan tujuan memeriahkan lg scene metal di kelantan pada masa itu.









 Terlebih dahulu aku ingin mengucapkan jutaan terima kasih kerana sudi ditemuramah oleh besihitam zine. Aku harap pihak anda dapat menjawabnya sebaik mungkin dengan perasaan enjoy tanpa ada pengaruh hal-hal peribadi yang merunsingkan. Ok aku start dengan soalan2nya k.
- No problem bro Abu,kami pun ingin turut mengucapkan terima kasih kepada bro kerana sudi untuk menemuramah saya(Matler) bagi pihak DIMAN ni bro..thanx a lot..

 Assalamualaikum dan salam sejahtera keatas semua anggota DiMAN. Apa khabar korang semua? Ada baik ka? Macamana dengan kehidupan, adakah ianya menyeronokkan ataupun sebaliknya?
- Waalaikumussalam bro Abu..kitaorang berdua baik-baik sahaja ni..enjoy aje dgn kehidupan kitaorang ni mcm biasa..cuma sekarang ni kitaorang berdua agak sibuk sedikit dengan kerja hakiki masing-masing..namun begitu kami masih lagi fokus dalam pembikinan lagu-lagu terbaru DIMAN untuk next recording ni (insyaAllah jika diizinkan)

DIMAN merupakan satu nama baru yang muncul secara tiba-tiba didalam arena bawah tanah, bolehkah kiranya menceritakan serba sedikit rentetan sejarah tertubuhnya DIMAN kepada warga pembaca yang masih ragu-ragu akan kemunculan DIMAN ni?
- Ok bro..actually permulaan untuk DiMaN ini(tp masa tu belum ada nama band lagi) ialah sekitar tahun 1999 di mana saya(Matler) mula memainkan lagu-lagu metal yang berat..sebelum ini (sekitar tahun 1996-1998),saya hanya memainkan lagu-lagu alternative dan grunge sahaja..selepas itu saya dapat melihat adik saya Affare
turut mempunyai minat dan kecenderungan yang sama dalam mendengar muzik metal ni dan dia pun slow-slowlah mula belajar bermain drum..selepas itu kami berdua pun start untuk "jamming" bersama di sekitar Kota Bharu (kebanyakannya di Gahagi Studio-Kapilla). Bermula pada tahun 2002, saya mula create lagu2 sendiri setelah merasa agak bosan utk memainkan lagu-lagu
cover sahaja dalam jamming kami.. Pada Mei 2006 kitaorang pun mula merekodkan lagu-lagu kami(3 lagu yang pertama) di Analogic Studio, Kota Bharu(di bawah kendalian Abe Man), dan selepas itu kitaorang sekali lagi merekodkan lagu-lagu kitaorang buat kali kedua(3 lagu lagi) di studio yang sama pada 31 Disember 2006..setelah itu berkat kesungguhan yang ditunjukkan oleh kami berdua maka pada February 2007 kitaorang dapat me"release"kan material pertama kami yang kami namakan "Preposterous Promo 2007" ni.

Apakah tujuan sebenar DIMAN ditubuhkan? Adakah untuk suka-suka ataupun sekadar untuk memeriahkan lagi scene bawah tanah?
- Ha..ha..best soalan ni bro Abu..ok sebenarnya dalam kepala kami ni asalnya memang tak pernah terfikir pun untuk menubuhkan band DIMAN dengan line-up hanya dua orang ni..kira pada asalnya kami hanya nak jamming suka-suka aje..namun setelah saya mula mencipta lagu-lagu sendiri maka tergerak pula pintu hati kami ini untuk merekodkannya kerana tidak mahu lagu-lagu kami ini berkubur begitu sahaja tanpa sebarang kenangan setelah kitaorang tua kelak hehehe..setelah itu barulah sedikit demi sedikit rasa untuk menubuhkan band DIMAN ini mula wujud..tapi nama DIMAN ni sebenarnya baru aje 5 bulan dipilih hehehe..DIMAN ini ditubuhkan adalah untuk memperkenalkan muzik yang kami create ini kepada semua metalfans di Malaysia mahupun
di luar negara..kami sebenarnya ingin memberikan lebih warna-warni dalam scene metal tempatan dan juga untuk memberi option kepada pendengar utk mendengar lagu-lagu yang kami create ini di samping mendengar lagu-lagu dari band-band metal yang sudah sedia ada di muka bumi Malaysia ini..

Boleh cerita sedikit tentang rilisan yang kamu keluarkan baru-baru ini?
- Ok setelah segala urusan merekod dan mixing selesai untuk ke enam-enam lagu kami maka pada Februari 2007 kami pun berjaya untuk meriliskan material pertama kami yang kami namakan Preposterous Promo 2007..asalnya kami tak mahu lagi meriliskannya kerana part vokal belum siap..tetapi ramai pulak rakan dan kenalan kami yang begitu mendesak ingin mendapatkan stuff kami ini dalam kadar yang segera..so mahu tak mahu kami terpaksalah meriliskan jugak promo ni kerana tak mahu mengecewakan mereka semua(tap-lagu promo ini kami produce terhad je 50 pcs)..ni kira macam test market jgklah ni walaupun semua lagu-lagu kami belum mempunyai vokal..Promo kami ini mengandungi 6 lagu asal (5 lagu sendiri dan 1 lagu cover(Dimmu Borgir-Kings Of The Carnival Creation) dan juga 4 lagu bonus(lagu-lagu yang sama tetapi dalam sound yang berbeza).. harganya pulak ialah RM10 aje dan cuma ada dalam beberapa keping aje lagi ni (kalau nak kena order cepat-cepat nih hehehe,lebih afdal contact myspace kami dahulu di www.myspace.com/wwwmyspacecomdemanzcom)

Jika diamati corak permainan muzikal DIMAN muziknya lebih kearah easternblackthrash yang menggabungkan elemen-elemen metal melayu nusantara yang mempunyai attitude sendiri. Siapakah yang mencernakan idea dan konsep sedemikian? Bagaimana tercetusnya idea sebegini?
- Kami sebenarnya tak mahu mengklasifikasikan secara detail tentang aliran muzik kami ni..cukuplah kalau kami katakan bahawa kitaorang punya muzik ni lebih kepada "THRASHBLACK" secara generalnya..tetapi ada juga elemen "rock kapak" yang saya taruk dalam lagu-lagu saya ini..namun yang paling penting sekali bagi kami ialah biarlah orang tahu bahawa lagu-lagu kitaorang ni ada unsur kemelayuan kerana kitaorang tak akan mengabaikan jati diri kitaorang sebagai seorang melayu..walau apapun corak lagu yang kitaorang mainkan biarlah orang tahu bahawa ini memang lagu yang dibawakan oleh orang melayu(MELAYU BOLEH!!! - ni macam nasionalis skit ni)..entahlah mcmna boleh tercetusnya idea untuk buat konsep lagu macam ni,mungkin hasil campur aduk lagu-lagu yang banyak beri influence pada kami kot??

Apa tanggapan anda Sebelum anda mengenali muzik metal ni? Adakah anda terfikir yang muzik metal ni mempunyai ramai peminat? (Bagi sikit alasan aku nak dengar!! Hahaha-ed)
- Sebelum saya mengenali muzik metal ni,saya hanya banyak melayan lagu-lagu grunge dan alternatif sahaja semasa di sekolah..jadi pada masa itu saya dapat melihat hanya beberapa kerat sahaja member-member sekolah saya yang melayan lagu-lagu metal ini..jadi dalam kotak fikiran saya pada masa itu mungkin aliran muzik metal ini hanya mempunyai peminat yang sedikit..namun akibat sikap ingin tahu yang mendalam saya telah cuba
untuk menyelami lagu2 bercorak metal ni maka saya telah meminta kaset lagu2 metal dari mereka(Metallica,DEATH,Morbid Angel) dan wow!!
saya dapati bahawa aliran muzik ini memang best dan kickass!!..namun begitu Dimmu Borgir merupakan band metal pertama yang telah berjaya menarik dan mengalihkan minat dan jiwa saya kepada muzik metal berat ini..

Adakah anda yakin dapat bersaing dengan band-band metal lain yang berlambak kat malaysia ni? band-band metal Malaysia yang mempengaruhi anda semua?
- Ish niat kami bukan untuk bersaing dengan mana-mana band pun bro Abu,kitaorang cuma nak memperkenalkan muzik kami ni aje..namun begitu kitaorang mmg banyak mendengar dan mengkaji lagu-lagu dari band2 metal tempatan ini dan kitaorang selalu setkan dalam kepala kitaorang agar pada suatu hari nanti kitaorang juga dapat bermain sebaik mereka InsyaAllah..antara band-band metal tempatan yang menjadi influence kepada kami
adalah Sil-Khannaz,Hayagriva,Cromok,Metalasia,Melon King dan banyak lagilah bro(tak larat nak sebut ni..)

DIMAN terdiri daripada Matler dan Affare dan merupakan kombinasi dua beradik yang begitu serasi mencorakkan muzik DIMAN, mengapa kamu memilih untuk bermain bersama-sama tanpa ada bantuan orang lain?
- Ye DIMAN ini hanya terdiri daripada dua orang line up adik beradik sahaja iaitu saya Matler(Gitarist/Bassist) dan juga Affare(Drummer/Bassist)..buat masa ini band ini cuma band eksperimental sahaja dan kami merasa amat selesa dengan keadaan kami sekarang ini...selain itu kami merasa lebih mudah untuk berbincang dan merancang dalam meng"construct" lagu2 kami secara berdua sahaja kerana entahlah sy rasa mcm ada chemistry pulak antara kami ini(maklumlah adik beradik dan dah lama hidup bersama hehe)..bukan kami tak mahu merekrut org lain,tetapi kami sedar bahawa band ini cuma band eksperimental mengenai minat kami terhadap muzik metal ini..namun untuk masa hadapan siapa yang tahu kan?

boleh bagi nama sebenar ahli kumpulan DIMAN.
- Nama sebenar Matler adalah Mohd Dahlan dan Affare ialah Af'fan Farizi..

mengapa agaknya ahli-ahli band bagi sesebuah kumpulan itu menukarkan nama mereka (daripada sopan kepada ganas) apabila mereka melibatkan diri dengan kumpulan metal? Boleh dikatakan semua band di malaysia begitu termasuklah band DIMAN sendiri, boleh tak anda berikan sedikit penjelasan terhadap isu ini?
- Nampak ganas ke nama-nama yang kami gunakan ini??confiuslah saya ni bro Abu..mmg kat rumah pun mak bapak dan adik beradik kitaorang panggil kitaorang dgn nama mcm tu tau..bagi saya biasalah nama-nama samaran yang ganas dalam menubuhkan band metal ini bro Abu, mungkin juga penggunaan nama-nama samaran sebegini boleh juga menarik perhatian daripada para pendengar dan peminat kot?..ia juga boleh dijadikan suatu gimik
yang secara tak langsung dapat mempromosikan band metal itu sendiri..namun bagi saya terpulanglah kepada seseorang itu untuk menggunakan apapun nama samaran mereka..namun begitu masih ada batas-batas dalam pemilihan nama ini kerana sebagai seorang muslim kita tidak elok untuk menggunakan nama-nama yang bermaksud tidak baik dan hina di sisi Allah s.w.t..itu sahaja pendapat ringkas saya bro Abu..

agak-agak mak bapak tak marah ke kita ubah nama yang mereka berikan pada kita? (hahahaha.. cuba ko tanya mak bapak ko, dia marah tak? Ahaks! Jawab dengan jujur tau)
- Sebagai contoh kalau nama asal kita Atan dan bila dan tubuh band metal di tukarkan kepada Syaitan,
ibubapa mana yang tak marah??haha..bagi ibubapa kami diorang mmg tak akan marah dgn nama-nama yang kitaorang pilih ni kerana memang nama panggilan kitaorang kat rumah pun mcm tu bro Abu..cuma adalah kitaorang ubah sikit-sikit macam Matler tu asalnya dari Matle dan Affare tu asalnya dari Afe..ubah huruf aje tetapi bunyinya
sama aje bro Abu..tetapi entahlah kepada ibubapa pemuzik-pemuzik metal yang lain tak tahulah pulak saya ni bro Abu..

Berbalik pada DIMAN semula, aku rasa pembaca tertanya-tanya apakah maknanya DIMAN tu? Boleh beri sedikit keterangan lanjut?
- Haha..soalan ni memang popular jugak pada kami nih..ok pernahkah anda bermain game daun terup "7 Diamond"? ..jadi kad Diamond dalam permainan terup ini di panggil DIMAN dalam slang Kelantan..ejaan asal dalam slang Kelantan adalah "DIME" tapi kami ubah sedikit supaya lebih sedap di eja dan didengar..jadi kitaorang pun tukarlah ejaannya kepada DIMAN..
kitaorang mmg hantu dalam main game 7 Diamond ni. hehe.jadi dalam tengah2 pening dok cari nama yang sesuai untuk di jadikan nama band ni tiba-tiba sahaja nama DIMAN ni muncul dalam kepala saya ,kira mudah dan ringkaskan??..mudah sikit orang nak ingat kot??..tp kami ni bukan jenis demand tau hehehe..

Agak-agak muzik DIMAN ni boleh pergi jauh ke?
- Sejauh mana tu bro Abu?macam nak ke bulan aje ni hehe(sori sy gurau aje ni hehe)..seperti yang telah saya katakan awal-awal tadi DIMAN ni merupakan band eksperimental sahaja..jadi saya tak adalah target jauh-jauh sangat dengan band DIMAN ni..cukuplah sekadar orang tahu bahawa ada sebuah band dari Kelantan yang bernama DIMAN itu pun sudah cukup menggembirakan hati kami ini..apatah lagi jika ada orang yang sudi mendengar dan membeli stuff-stuff yang kami keluarkan ini lagilah kami merasa dihargai..bagi saya nak target tinggi-tinggi tu tak adalah tetapi kami lebih mengutamakan untuk meningkatkan mutu permainan muzik kitaorang ini terlebih dahulu kerana masih terlalu banyak kelemahan yang ada dalam diri kami ini... Mengenai masa depan DIMAN ni biarlah masa dan waktu yang menentukannya..

Apakah matlamat jangka panjang serta jangka pendek DIMAN buat masa sekarang ni? berminat nak main gig?
- Cita-cita saya ialah untuk merakamkan album dengan DiMAN ni jika di izinkan,ini kira target jangka panjang lah ni..buat masa sekarang ni kami sedang menyiapkan lagu2 terbaru kami untuk demo yang terbaru dari kami,tunggulah ye......main gig??nak main camno gig dgn dua orang line up aje nih hehe..minat tu minat juga pasal kitaorang akan lebih exposure dalam metal scene ni..ttp dalam masa sekarang ni biarlah kami belajar dahulu selok belok rekoding ini dahulu..
tetapi untuk masa depan siapa yang tahu ye..

perkembangan terbaru DIMAN dan harapan kepada pembaca BESIHITAM fanzine terhadap DIMAN.
- Jika diizinkan kami ingin merekodkan lagu2 terbaru kami ini dalam jangkamasa 1 atau 2 bulan lagi..3 lagu baru dah 90% siap dan 1 lagu cover akan kami rekodkan InsyaAllah..harapan saya terhadap semua pembaca BESIHITAM agar terus menyokong DIMAN dan berilah nasihat dan panduan kepada kami kerana sesungguhnya kami ini masih baru belajar...selain itu berilah sokongan padu pada band2 metal tempatan yang lain juga kerana siapa lagi yang nak support scene kita jika bukan orang kita sendiri??..selain itu saya amat berharap kepada semua metalfans agar lebih bersatu dan tolong menolong sesama kita jika ingin menaikkan scene muzik metal kita ini, jgnlah berpuak-puak dan berpecah-belah serta menanam sifat2 negatif dalam diri seperti hasad dengki, khianat dan dendam kerana ini merupakan salah satu sebab mengapa orang Melayu susah untuk memajukan diri..oopps satu lagi
bagi saya dgr dan layan lagu metal ni tak salah tetapi berpada2lah, jgn sesekali digadaikan maruah agama Islam kita yang tercinta ini..sentiasalah ingat akan hukum hakam agama sebagai panduan hidup kita yang cukup singkat di muka bumi Allah ini..

hahaha.. aku rasa setakat ni sajalah soalan yang ingin aku ajukan buat DIMAN buat masa ni. aku mintak maaf jika soalan diatas menyinggung perasaan anda semua dan aku ingin mengucapkan jutaan terima kasih kerana sudi ditemuramah oleh besihitam fanzine!! Hail n kill!!
- Dah abis ke ni bro Abu??..aduh kejapnya rasa..tak puas rasanya berborak dgn bro ni..tapi tak apelah mungkin di lain masa kita boleh berjumpa lagi kan??..ish tak ada apa yang perlu bro mintak maaf pun ni..semua soalan ok aje bagi kami ni..kami sepatutnya yang lebih banyak mengucapkan terima kasih kepada bro Abu kerana sudi menemuramah band DIMAN yang masih terlalu "hijau" dan tidak seadanya ini..last word dari kami.."Be Yourself
and Keep In Black"..thanks byk2 bro Abu..hail..

Monday, October 8, 2012

SAXO - WIRA THRASH MALAYSIA

Sebenarnya tak ramai dikalangan rocker yang tahu kemunculan kumpulan SAXO ni..kumpulan yang boleh dikatakan berani menampilkan imej rambut mengerbang seluar rabak dan tidak memakai seluar dalam (bahaya ayat nih)..
  SAXO yang tidak diketahui apakah maksud disebalik namanya, dan apakah motif kemunculan kumpulan ini ketika  industri rock Malaysia tengah sarat dengan kumpulan-kumpulan muzik bernadikan heavy rock seperti Search dan Wings..
Kemunculan SAXO yang luar biasa betul-betul memberi tamparan hebat terhadap scene muzik ketika itu

SAXO yang telah ditubuhkan sekitar tahun 1984 di Batu Gajah Perak telah dianggotai empat orang anak muda nakal iaitu


PENYANYI Wan
GITAR Jamal
BASS Jagger
DRAM Adi


SAXO mula mengorak langkah sebagai Thrasher dengan menyertai Gagasan War Rock dan terbabit dalam album Hikayat Rok 88 pada tahun 1988 dan album pancakara di Cakerawala..

Pada tahun 1990 mereka muncul dengan album pertama yang diberi tajuk SATU PERJUANGAN..ternyata arah muzik mereka amat berlainan ketika itu..tidak ramai yang menggemari style dan gaya muzik sebegini ketika itu kerana dianggap terlalu berat..ini tidak mematahkan semangat mereka apabila SAXO telah diberi penghormatan untuk menggegarkan Stadium Negara bersama-sama SLAPDEATH, NEMESIS dan PUNISHER pada tahun 1988. Ini menambahkan lagi kuasa Thrash yang disanjung mereka dan dapat meletuskan irama thrash seantero Malaysia ketika itu..ketika itu muncullah band-band seperti CROMOK FTG dan lain-lain bagi mewarnakan lagi muzikal metal..

Ternyata bukan mudah untuk menggalas muzikal yang tidak dapat diterima halwa telinga pendengar ketika itu  akhirnya SAXO tidak menemui kata sepakat apabila terdapat ahlinya yang tidak bersetuju dengan perjuangan muzik SAXO yang berentak keras.. kesudahannya SAXO telah terkubur pada tahun 1991 dan sebahagian mereka telah menubuhkan kumpulan slow rock LEO..





PENYANYI Wan
GITAR Jamal
BASS Jagger
DRAM Adi
SUARA LATAR Saxo

PENERBIT Lord
PENERBIT BERSAMA Saxo
PENERBIT EKSEKUTIF Ali Bakar
SUSUNAN MUZIK Saxo

STUDIO Booty Boys, FGM, Kings, Scat & Channel 11
JURURAKAM Kesuma, Zaidi, Buck, Iskandar, Dot, Goh, Jackie, Alvin, Snake & Mail
JURUADUN David & Saxo
REKABENTUK LOGO Amerscreint
FOTOGRAFI Jalil Ngah
PENGURUS PROMOSI Mas Omar
URUSAN PROMOSI Ritta, Hamid & Azhar

TERBITAN Platinum Records (M) Sdn Bhd
EDARAN BMG Pacific Sdn Bhd



Begitulah serba sedikit rentetan sejarah kumpulan SAXO yang hanya muncul seketika sahaja dipersada muzik THRAH malaysia..Akibat dari tidak persefahaman dan perjuangan yang berlainan kumpulan ini langsung tidak diberi pengiktirafan ketika itu.. setelah berpuluh2 tahun berkubur nama mereka mula disebut kembali.. Adakah SAXO mampu bersaing diera muzik kini? sejarah lama tak akan berulang lagi..ROCK MESTI TERUS!!

kredit kepada pemunya gambar2 diatas..
http://arieprockerz.multiply.com/photos/album/41/KASET-ARTIKEL-KUMPULAN-SAXO?&show_interstitial=1&u=%2Fphotos%2Falbum#photo=1

Thursday, October 4, 2012

SEKEMBALINYA BESI BERWARNA HITAM

Assalamualaikum...

Sudah lama aku tak buat karangan kat blog ni..bak kata orang hidup segan mati x mau..agaknya apalah alasah aku kali ini yer..agaknya apa sebab aku x aktif lagi berkarya kat blog besihitam webzine ni yer?..susah jugak aku nak menafsirkan diri ni..kejap ada kejap takde..

buat pengetahuan semua,aku dah lebih setahun kawin,tapi langsung x ajak member2 metal semua..kekadang tu rase macam sombong pun ada..hehehe..tapi sape yang kenal aku xde pun kate aku sombong bak kate orang x kenal maka tak cinta la kan?..hahaha..

cakap banyak pun tak guna..aku nak tanya sikit..skang ni scene METAL MALAYSIA apa crita? masih macam dulu ka? gig sape anjur?..huhu..sedih woo..aku skang betul-betul ketinggalan zaman..lama aku menyepi nih..rasa2 ada orang yang boleh terima aku lagi tak??hahahah..

ok lah kawan-kawan..sesapa yang masih kenal aku tu mai la kongsi2 pendapat..aku ni bukan apa...dah lama sangat tak baca kitab muzik nih..heheheh..ok semua jumpa lagik..Assalamualaikum..

Sunday, February 5, 2012

LIRIK: AS SAHAR- Anak Anak Palestin

AS SAHAR ANAK-ANAK PALESTIN LYRICS

Bukannya pekikan gila
Meminta hak asasi manusia
Bukannya jerit meracau
Meminta dihenti sengketa
Mereka rela, menjadi benteng manusia
Menjadi senjata perang
Walau bercanggah perjanjian
Protocol Hebron, sekadar dakwat di kertas
Gencatan senjata hanya inti berita
Anak-anak Palestin
Dipupuk semangatnya
Dalam sistem pelajaran, untuk membenci
Anak-anak Palestin
Keluarlah dari selindungmu
Lihat mereka yang luntur
Apakah mereka itu bapamu
Hidup mereka telah berubah selamanya
Anak-anak Palestin akan terus berjuang
Demi merdeka, demi bangsa, demi agama
Anak-anak Palestin - suara intifada

Tuesday, January 31, 2012

Perkembangan Terkini: FILEM ROCK OO (Rock 2)


SALAM..
apa khabar semua?? diharap semua sihat sejahtera..perkabaran terbaru dari MAMAT KHALID mengenai filem ROCK OO ialah mereka sedang sibuk dalam urusan post produksi filem ini.. sesekali terserempak dengan beliau di ofis APV Asia Pacific Videolab sambil sibuk membuat sedikit kalering keatas karya garapan beliau..

alhamdulillah sempat gak aku tengok filem ni sampai habis walaupun baru 50% siap..hehehe..

ape yg bleh aku katakan pada filem ni ialah..filem ni bakal menjadi fenomena baru kepada anak muda..lagi2 yg pernah melalui zaman rock 80-90an..

aku yakin dialog yg dibuat mamat khalid dalam filem ni bakal ditiru oleh anak muda kita..hahaha..dialog seperti

"An an ann.."JIJOE-khir Rahman
"Bagi aku Eeeeeee--Amy Mat Piah-Q haidar
"Hah ini la dia Chinggeiii.."-JIJOE
"Abang Main taik dikk.." Kamarul


Lgu plak bleh tahan gak..

MAY,BLOODSHED,WINGS,SEARCH,SWEET CHARITY,FLYBAITS,RIMBA BARA,SYJ,LEFTHANDED dan banyak lagi laa...


heheheh..banyak lagi la...pepe punn..Tungguuuuuu..
"

Thursday, January 5, 2012

JANGAN HINA ISLAM!!!

Asslamualaikum..
salam sejahtera kepada sahabat2 yg masih lagi meneruskan perjuangan muzikal keras..Agak keras sikit isu yang ingin dibincangkan kita pada hari ini..Aku betul2 terpanggil untuk mengupas serba sedikit berkenaan isu ini memandangkan aku salah seorang peminat muzik berat sebegini.

Beberapa hari lepas aku telah di Tag oleh seorang kawan berkenaan gambar seorang lelaki yg berkelakuan kurang sopan bergambar bersama2 ayat suci AL QURAN..ia betul2 membuatkan darah aku berderau,lantas aku mula siasat siapa mamat ni.siasat punyer siasat mamat ni orang keturunan india duk negara jiran..siasat punyer siasat dia ni ada kaitan dengan muzik berat..

so,bila dah muzik berat,dalam kepala aku,aku pun dok terlibat sama la..aduhhh..sedih dan sebak gak hati aku bila memikirkan balik,,ye la..agama kita dipermainkan sape yg tak sedih dan rasa tercabar kan??

Tujuan aku menaip hari ni adalah untuk memberi sikit nasihat kepada mat-mat Metal yg dah hanyut akibat terlalu taksub dengan mentaliti barat..Aku harap anda semua kembali ke pangkal jalan..ingat balik asal usul kita..kita ni ada agama..agama ISLAM..so,sama2 la kita menjaga kesucian agama kita nih..

ROCK2 jugak Metal pun Metal jugak..tapi semua tu ada batasnya..Jangan terlalu ikutkan nafsu dan terlalu ikutkan falsafah barat yg songsang tuhh..jadilah seorang rockers yg berilmu..yg boleh mengajak anak muda melakukan kebaikan..JANGAN SESEKALI MEMBIARKAN ORANG LAIN MENGHINA AGAMA KITA..JANGAN HINA ISLAM!!!

Insyaallah dengan mendengar muzik berat sebegini tidak mendatangkan mudarat kepada diri kita selagi kita di laluan yg benar..MUZIK UNTUK MINDA.. minda yg cerdas datangnya dari hati yang Suci..so,Bersamalah kita jadikan muzik metal sebagai wadah mengisi kekosongan hati..tapi perlu ingat mendengar ayat AL QURAN adalah santapan yg paling terbaik..

sekian..

Asslamualaikumm..

ABU BESIHITAM

Thursday, June 23, 2011

ROCK ooOO000...FILEM TERBARU MAMAT KHALID



perkhabaran gembira buat semua peminat rock tanah air..Mamat Khalid akan mengeluarkan buah tangan terbarunya iaitu kesinambungan Filem ROCK yg pernah gah satu ketika dahulu..FILEM ROCK OOO..
difahamkan Filem ROCK OOO ini sedang menjalani pergambaran..apa2 pun pihak kami sempat snap 2 3 gambar untuk tatapan peminat ROCK MALAYSIA!!!
SAKSIKAN KEMUNCULAN ROCK OOOO...!!! Sapot Filem Malaysia..Hidup MAMAT KHALID!!!! KITE BAKOO!!! KITE BAKO!!



Abu Besihitam

Tuesday, June 21, 2011

LOUDNESS LIVE IN MALAYSIA


akhirnya setelah sekian lama menanti LOUDNESS akur dengan kehendak peminat-peminatnya..dengan rasminya LOUDNESS akan menggegarkan bumi MALAYSIA pada 24 July ini..adakah perkabaran ini benar atau hanya imaginasi penganjur??persoalan ini sepatutnya anda bertanyakan kepada pihak penganjur sendiri..

selain itu band2 yg terlibat seperti kumpulan SATIRA , SOFEA, SHE WOLVES dan paling istimewa AMY SEARCH..

ermm..pelik gak nape band2 seperti WINGS, SEARCH, XPDC kenapa x dijemput??sedangkan mereka ikon muzik rock MALAYSIA.. apa2 pun penganjur sudah pasti mempunyai strategi pemasaran mereka sendiri..
so, CHECK IT OUT!!!!

Abu BESIHITAM

Wednesday, May 25, 2011

SALAM DARI EDITOR

ASSALAMUALAIKUM...

Salam sejahtera semua peminat2 muzik Malaysia dan pembaca2 blog besihitam ini..setelah sekian lama aku x dapat buka akaun Blog ini akhirnya aku berjaya jugak..

buat pengetahuan semua, Besihitam telah di hack oleh insan yg x bertanggungjawab..ianya betul2 menyusahkan pihak kami kerana tidak dapat meng Update langsung status Blog ini..harap2 selepas ini besihitam kembali aktif mengupdate berita2 terbaru Metal nusantara..

Semangat kami bersama anda semua..saksikan sekembalinya kami di persada metal malaysia..

Assalamualaikum,

ABU BESIHITAM
(EDITOR)

Sunday, August 15, 2010

PESTA BLACK METAL???FITNAH ATAU REALITI??

PESTA BLACK METAL TERENGGANU??? ASTAGHFIRULLAHHALAZIMM.. aduhaiii..sedih dan sayu gua mendengar berita sebegini..tak habis-habis dengan fitnah dan tohmahan jelik dan kotor dilemparkan kepada pemuzik sebegini..kenapa begitu keji sekali muzik metal dikaitkan dengan ritual bakar Quran??kenapa bila sebut muzik metal je mereka dikaitkan dengan dadah dan seks bebas??Kenapa sebenarnya ini berlaku??

Baru-baru ini aku dapat berita menyedihkan daripada seorang kawan mengenai berita sensasi ini..antara ayat yang membuatkan gua tersentuh ialah

Anda dan Adik-adik anda beserta orang kampung anda dapat menyeru nama-nama syaitan secara ramai-ramai pada hari tersebut sambil menghingguk-hinggukkan kepala.


Black Metal is open society..sex bebas..dadah..arak..gay..memakai salib..semua cara hidup dan gayahidup..hidup dalam black metal..


ape perasaan anda jika anda sebagai penggemar muzik sebegini anda dikatakan sebagai penyembah setan??anda marah x?? gua pasti kalian semua pasti marah jika kalian difitnah sebegini..sepanjang gua mengamati muzik ini bertahun2 tak pernah plak gua terkandas dan terkeluar dari islam..gua layan muzik beb..gua bukan taksub..sama la dengan pemuzik2 kat Malaysia ni..mereka bermuzik dan mencari rezeki halal..

Jangan nak samakan Malaysia dgan negara luar..diorang tu lain..diorang takde agama..gua rasa isu seperti ini tak seharusnya dibangkit lagi semata2 untuk kepentingan sendiri..Gua bukan ape..Gua pun orang politik jugak..tapi biarlah politik secara baik2 k..

FARASU DIKAITKAN DENGAN MUZIK BLACK METAL???

satu lagi..gua nak pesan kepada pembuat poster ataupun organizer..kalau lu orang semua nak selamat buat gig atau nak organize sesuatu acara gig berkaitan metal atau muzik2 berat eloklah ikut panduan yg telah ditetapkan..nak buat poster pun agak2 la..jangan sesekali menggunakan simbol yg sensitif iaitu yg boleh mendatangkan syak wasangka buruk daripada mana2 pihak..cukup sekadar guna font biasa..orang pun tahu sebenarnya..sebab ini boleh mengakibatkan isu ini bangkit kembali..sekarang tak macam dulu..diorang lebih kenal simbol2 pentagram ni..tajuk gig pun sama..ikut contoh2 organizer2 besar yg wat gig..contoh tajuk yg sesuai seperti METAL CAMP, RESURRECTION, dan sebagainya..

Gua harap perkara ini tidak diperbesarkan oleh media-media yg sedang dahagakan berita..Gua tahu diorang semua sedang menantikan sesuatu daripada komuniti gelap nih..

apa-apa pun gua harap tidak berlaku kejadian yg tidak diingini..organizer perlu berhati2 dengan tingkah laku crowd..istilah SEX DRUG N ROCKnROLL da tak bleh pakai dah..kita ade adat..so,biar ganas muziknya tetapi lembut pekertinya...HAILLL!!!!



GAMBAR NI XDE KAITAN LANGSUNG(psss..dgr cite binatang ni yg sebarkan berita ni..heheeh}

Thursday, August 12, 2010

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA

Assalamualaikum...
apa khabar semua? harap2 sihat la hendaknya..macamana puasa hari ini? ada bagus??hahaha..letih tu biasa la, hari pertama la katakan..saya disini dengan berbesar hati ingin mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa kepada seluruh umat islam didunia ini..saya tahu,bukan sahaja umat islam sahaja yg berpuasa malahan penganut agama lain pun turut sama mengambil kesempatan ini untuk berpuasa sama..ALHAMDULILLAH..

Sudah sedia maklum, bulan puasa adalah bulan yg menjadikan kita betul2 ISLAM..so, penghayatan ISLAM itu sendiri hadir ketika bulan ini menjelma.ini bermakna kita hanya ISLAM hanya sebulan sahaja dalam setahun..harap2 bulan seperti bulan ramadhan ini dapat dipanjangkan lagi kepada bulan2 seterusnya kerana Ramadhan banyak mengajar kita erti kesederhanaan dan rendah diri..bulan ini patinya mengajar kita tentang erti kehidupan sebenar..so,berbelanja biarlah berpada2 k, makan secara sederhana, yg penting ibadah kita perlu diberi keutamaan..

kepada Mat2 metal, hiburan itu perlu tetapi haruslah dikurangkan..beri tumpuan kepada Ibadah pula yer..sebulan sekali jer..hahahaha..kepada yg masih belum beragama ISLAM, semoga bulan ini dapat menambahkan keinginan anda untuk memeluk ISLAM..ternyata sebenarnya ISLAM itu agama INDAH jika anda sendiri yg memperindahkannya..so,renung2kan dan selamat beramal..Assalamualaikum..

Thursday, August 5, 2010

INILAH KERJAYA SEBAGAI WARTAWAN

Part 1-Fakta Mengenai Wartawan Yang Mungkin Anda Tidak Ketahui
Labels: Tips/Panduan

fakta ini untuk santapan minda mereka yang berminat untuk mengetahuinya...!!!

1. Tahukah anda, wartawan itu hampir keseluruhan kariernya ,kerjanya menulis dan menaip.

2. Sedarkah anda, bukan semua wartawan kerja mereka keluar mencari berita, tetapi duduk dalam pejabat, menunggu berita.

3. Tahukah anda, jika wartawan jenayah ditugaskan membuat liputan majlis perkahwinan artis, maka majlis perkahwinan itu jadi kecik, tapi keracunan makanan masa majlis tu boleh jadi front page.

4. Tahukah anda, jika wartawan hiburan yang buat liputan majlis perkahwinan artis, jika ada keracunan makanan, kalau boleh ia hanya ditulis kecil dan mungkin tidak disebut langsung, kerana ada antara mereka adalah 'anak emas' artis tersebut.

5. Tahukah anda, jika wartawan meja bisnes tiba-tiba ditugaskan untuk buat follow-up masalah penduduk kerana tangki najis pecah, mereka sanggup ambik mc tak nak pegi buat coverage tu.

6. Tahukah anda, ada wartawan yang dah 'booking' awal-awal, mana-mana tugasan yang kononnya mereka xpert, dan hubungan baik dengan ceo-ceo syarikat itu, hinggakan, takde wartawan lain layak untuk pergi. Kesimpulannya, lepas dia...dia...then dia lagi..then lagi...maka, diaaaaaaaaaaaaaaaaa je lah yang cover...

7. Tahukah anda, ada ketikanya, tugasan wartawan adalah menonton filem, mendengar lagu - iaitu ketika press-preview filem baru atau pra-dengar album baru.

8. Tahukah anda, wartawan senior biasanya pandang lain macam pada wartawan baru yang baru nak mula buat coverage seperti PM, TPM dan beberapa menteri.

9. Tahukah anda, wartawan meja bisness biasanya akan pulang ke pejabat dengan membawa pelbagai cenderahati, beg mengandungi bermacam-macam benda termasuk press-release, dan dengan bangganya meletakkan di atas meja, walhal semua tu boleh disimpan di dalam kereta mereka.

10. Tahukah anda, wartawan meja mahkamahlah satu-satunya yang bila balik ke pejabat setelah membuat liputan, tidak akan membawa apa-apa cenderamata, apatah lagi kalendar tahun baru ataupun diary kerana tiada siapa yang nak bagi mereka.

11. Tahukah anda, wartawan sukan tetap akan pergi buat liputan mengenai latihan skuad bola Malaysia di padang, tetapi bila balik pejabat, rupanya, stori padang bola yang lubang sana-lubang sini, rosak sana, pecah sini yang akan jadi tajuk...!!!

12. Tahukah anda, ada wartawan dari meja lain (seperti bisnes, hiburan, sukan, politik, am) akan menyoal-siasat wartawan jenayah yang baru pulang dari coverage rampasan hp, dvd atau barang tiruan semata-mata untuk mendapatkan bahagian sedangkan wartawan jenayah tak pernahpun dibagi atau minta diary yang mereka dapat...!!!

13. Tahukah anda, ada wartawan lain, tak percaya yang sebenarnya wartawan jenayah tak dapatpun hp yang dirampas kastam itu, atau dvd rampasan KPDN-HEP itu sehinggakan ada yang sanggup buat pemeriksaan dalam kereta wartawan jenayah takut mereka sorok dalam kereta...!!!

14. Pernahkah anda terfikir, kadang-kadang berita yang kita anggap besar dan menarik, tetapi bila dah buat coverage, sampai di pejabat, bos tak pandangpun...!!!

15. Tahukah anda, betapa sakitnya hati wartawan itu, apabila dia dah goreng stori cantik-cantik, sampai 18 para, dengan 3 foto paling bagus, tapi, bila keluar, bos dah cantas, jadi 3 para, tanpa foto...

16. Tahukah anda, dari 98 keping foto yang disnap oleh seorang jurufoto dalam sesuatu tugasan, hanya satu sahaja yang akan disiarkan, 97 foto lain samada akan di delete atau 5 akan akan disimpan sebagai arkib/rujukan.

17. Tahukah anda, ramai jurufoto akhbar akan bengkak jiwa, sakit hati, rendah diri dan bengang apabila dari 125 foto yang mereka snap, bos akhirnya akan guna foto dari Bernama...dan ada juga yang guna foto dari agensi berita luar seperti Reuters...

18. Tahukah anda, ada wartawan yang memenangi anugerah itu ini, sebenarnya adalah tuah mereka kerana mereka sahaja yang buat stori itu...!!!

19. Tahukah anda, ada akhbar tidak diterbitkan pada hari-Hari tertentu seperti sehari selepas Hari Raya, tetapi, bilik berita TV tidak pernah berhenti dari menyiarkan berita sepanjang tahun.

20. Tahukah anda, ada wartawan memandang rendah kepada wartawan lain seperti terhadap wartawan jenayah yang ke lokasi yang sukar, mencabar dan meloyakan, tetapi akhirnya mereka malu sendiri, kerana stori wartawan jenayah itulah yang akan jadi front-page keesokannya.

21. Tahukah anda, ada satu ayat yang membuatkan, semua wartawan akan ternganga apabila balik ke pejabat dan memberi macam-macam alasan akan kegagalan sesuatu tugasan.
Bos akan berkata: Kau jangan cakap banyaklah, aku dah buat semua tu dulu, lebih teruk dari ni. Itupun kau tak boleh buat...




23. Tahukah anda, jika seorang wartawan yang bukan wartawan hiburan, sedang lepak kat kedai mamak ke, terserempak dengan mana-mana artis lelaki pompuan sedang bermanja-manja, bergesek idung, ia bukanlah satu berita. Malah, perlakuan itu menjadikan orangramai dan wartawan tersebut menjadi bertambah menyampah. Tetapi, sebaliknya, bagi wartawan hiburan, ia adalah stori besar yang mesti diperbesarkan...!!!

24. Tahukah anda, begitu juga sebaliknya, jika seorang wartawan hiburan dalam perjalanan ke pejabat, ternampak asap tebal 3 kilometer darinya,yang dipercayai kebakaan rumah, dia akan buat tak tahu je. Sehinggalah, tiga jam kemudian, apabila terserempak rakan wartawan jenayah kat kantin, dengan sardinnya, wartawan hiburan akan berkata:
"Man, aku lupe nak bagitau kau. Tadikan, aku nampak asap teballll sangat. Aku ingat kau dah tau..."

25. Tahukah anda, 5 jam kemudian, wartawan jenayah tu akan bertemu kembali wartawan hiburan tadi di kantin yang sama:
"Sherry, rumah yang terbakar tadi tu, rumah artis XYZ... kawan baik kau..."

26. Tahukah anda, ada wartawan yang akan melenting jika rakan dari media lain dah skop stori, Sumpah berbakul-bakul, padahal pagi tadi baru je minum sama-sama. tapi, dia tak sedar, yang dia skop kawan tu dua hari lepas, member tu tak kisahpun...

27. Sedarkah anda, ada wartawan yang buat muka 5 sen masa pc, macam takde apa-apa berlaku, tapi, esoknya, stori dia keluar frontpage tajuk utama.
Rahsianya? Wartawan itu follow menteri atau ceo sampai pintu lif, pintu kereta, kat tangga, semata-mata nak tanya soalan cepu emas yang kawan lain tak boleh tau...

28. Tahukah anda, apakah sebabnya, jika ramai wartawan di lokasi majlis, kes jenayah atau di kampung-kampung, orangramai akan lebih menyebut TV3 berbanding stesyen TV lain...

29. Pernahkah anda terfikir apakah ayat paling popular di kalangan wartawan setelah selesai sesuatu majlis, pc atau kenyataan?
"Apa intro kau?..."

30. Tahukah anda, bagi wartawan yang malas berfikir, atau takut menanggung risiko dari tulisannya,kehadiran wartawan dari Bernama adalah sesuatu yang amat dinantikan...

31. Tahukah anda, ada wartawan amat pantang, benci dan bengang apabila keesokannya, dia terpaksa membuat follow-up stori wartawan lain, atau stori dari media lain.

32. Tahukah anda, wartawan dan jurukamera TV akan datang ke lokasi biasanya menggunakan kenderaan syarikat mereka bekerja. Tetapi, ada wartawan akhbar, datang dengan hanya menaiki bas, lrt atau teksi...

33. Penah kah anda menumpang kereta wartawan? Keadaan dalam kereta mereka biasanya digelar Alam Flora...

34. Ada wartawan akan melenting jika kisah peribadi mereka disiarkan di dalam media dan akan mengeluarkan pelbagai perkataan kepada wartawan yang membuat berita mengenainya. tetapi, mereka tidak sedar, selama ini, mereka jugalah yang menelanjangi oranglain...

35. Tahukah anda, apakah perasaan wartawan apabila mereka dihalau dari sesuatu majlis, keramaian ataupun situasi? Bagi sesetengah wartawan, kejadian mereka dihalau itulah yang akan menjadi tajuk atau intro stori mereka nanti tanpa susah payah memikirkan apakah intro lain...!!!

36. Tahukah anda, wartawan jenayah biasanya jadi tempat rujukan wartawan meja lain jika ada artis ke, dato ke atau vip ditahan, dibunuh, didakwa.

37. Tahukah anda, bukan sahaja sesama wartawan, malah VIP, pegawai2 kanan , agensi2 berkaitan atau rakan taulan, sahabat handai, sedara mara, akan menelefon wartawan untuk bertanya:
saper artis kena tangkap khalwat tu
saper yang kena cekup tu
saper, siapa, who dan whom...
38. Tahukah anda, byline merupakan penghormatan kepada penulis sesuatu berita. Tetapi, kadang2, ada juga yang sempat menempelkan nama mereka di barisan nama-nama yang buat coverage sesuatu kes besar...sedangkan, mereka tak buat apapun...
39. Tahukah anda, jarang wartawan menjadi kaya-raya kerana kerjaya mereka. Tetapi, ramai yang menjadi kaya-raya kerana berita, tulisan atau rencana yang wartawan tulis.



40. Tahukah anda, mengapa perlu sub editor, editor bagi seorang wartawan?
Jawapan- bukan semua apa yang ditulis wartawan, diterima bulat-bulat, bujur-bujur oleh syarikat mereka. Malah, kesesuaian panjang pendek berita yang ditulis bergantung kepada page, layout, penting-tidak, atau kedudukan berita di dalam akhbar yang diterbitkan. Panjang pendek, penting tidak juga amat perlu terutama membabitkan berita di TV yang mempunyai ruang masa terhad.

Apa jadi, jika stori sebegini tidak diedit oleh editor:

Polis menemui mayat seorang wanita yang telah meninggal dunia di dalam sebuah sungai yang sedang mengalir...

Seorang penjenayah amat dikehendaki, ditahan dalam satu operasi malam tadi. Ketika ditahan, beliau ditemui sedang tidur dalam sebuah kotak...

41. Tahukah anda, bukan semua wartawan tahu bahawa ada dua ejaan untuk gelaran dato'

Dato' dan Datuk

42. Tahukah anda, masih ada wartawan tidak mengetahui, mengapa ada dua perbezaan dalam ejaan untuk gelaran Dato' / Datuk itu...

43. Tahukah anda, apakah perkataan lazim apabila wartawan bercakap sesama mereka yang keluar dari mulut mereka sekurang-kurangnya sekali:

stori
goreng
intro
Bernama
skop
ada kes tak?
berapa mati?
ada mati?
deadline
headline
frontpage
jolok
pc
masyuk
ulor (bukan ular...!!!)

44. Tahukah anda, bila seseorang wartawan tu mengharapkan ada kes pada hari itu, jawabnya, melangok sampai petangla, sebab selalunya takkan ada kes kalau terlalu mengharap.

45. Tahukah anda, apabila dah lewat petang, dah nak tutup kedai, masa tu lah baru ada bas terbalik lah, kapal karamlah, ahli politik letak jawatanlah, bukit runtuhla...

47. Tahukah anda, kadang-kadang, bila dah nak penghujung bulan, kocek dah kering, kena pulak pergi tugasan jauh kat pedalaman ke, kat ulu mana ke, membuatkan pening kepala macamana nak pergi. Dan biasanya, adale mana-mana Hamba Allah tiba-tiba ulor duit minyak...

48. Wartawan media bahasa Malaysia biasanya tidak membuat liputan kes terjun bunuh diri, tetapi jika dah terpergi sebab dah takde stori sangat, biasanya, perkataan bunuh diri jarang digunakan.
"Polis sedang menyiasat samada kejadian mempunyai unsur jenayah atau sebaliknya..."

49. Tahukah anda, wartawan bukanlah manusia yang dilahirkan zalim dan juga bukanlah kejam.Tetapi, lagi banyak kemalangan jiwa, itulahj berita bagi mereka.

50. Tahukah anda, bukan semua kes-kes contohnya kemalangan maut , wartawan pergi ke lokasi. Ini kerana jika seorang penunggang motosikal yang maut atau pejalan kaki, ia jarang diberikan liputan. Tetapi adalah malang, apabila keesokannya, adala sebuah suratkhabar kecik melaporkan, mangsa pejalan kaki itu adalah anak kepada seorang VVIP, atau bekas ahli sukan negara. macamana nak menjawab dengan bos tu...

51. Terfkirkah anda, bagaimanakah wartawan begitu cepat mendapat berita atau maklumat sesuatu kejadian?
Mereka menggunakan telefon bimbit...


*sumber dari kawan2..

Monday, August 2, 2010

LIRIK: AS SAHAR-TANJUNG PUTERI(khas untuk org Johor)

Tambak Johor Tanjung Puteri
Selat Tebrau airnya biru
Di Pantai Lido tepian mandi
Sepanjang masa di hari minggu

Atas bukit Tanjung Puteri
Taman hiburan indah berseri
Pemandangan menawan hati
Jalan tambak hubungan negeri

KORUS:
Tanjung Sekijang nun di kuala
Tempat nelayan mengail gelama
Istana Hinggap di Kuala Danga
Pantai berkelah keluarga diRaja

Dari Tebrau orang berakit
Singgah Stulang membeli kopi
Pusara Si Bongkok di lereng bukit
Di tepi pantai Tanjung Puteri

VOKILLFEST (KEBANGKITAN METAL DIRASAI)

Tanggal 1 Ogos 2010 merupakan detik yg amat bermakna buat penggemar muzik metal Malaysia kerana pada tarikh tersebut merupakan tarikh dimana suku sakat Metaller dari seluruh pelusuk Tanah Melayu berkumpul untuk melepaskan kemarahan yg selama ini terpendam didalam sanubari mereka..hahaha..berfalsampah pulak aku.. setelah sekian lama telinga tidak dibasahi dengan jeritan serta pekikan vokal2 growl dari band metal tempatan semalam mencatat sejarah bagi mereka..

telinga yg selama ini capang menjadi lebih mencapang daripada hari biasa, kepala yg selama ini keras (keras kepala) tiba2 menjadi lembut akibat mendengar dan menghangguk-hanggukkan kepala di GIG VOKILL FEST yg telah diadakan di One cafe pada 1 ogos 2010..

aku yg kebetulan lalu dijalan tersebut cuba memberhentikan kenderaan untuk merasai kemeriahan yg mat mat metal lain rasa..DAHSYATTT!!! boleh dikatakan seluruh kawasan One Cafe penuh dibanjiri lelaki2 berpakaian hitam gelap ini..ape yg aku mampu buat hanyalah bersalam-salaman kepada mereka yg mengenali aku..

hajat ingin menjadi tikus pada hari itu tidak menjadi kerana kawalan ketat daripada pihak penganjur membuatkan aku berasa kekecutan disaluran vena kava aku nih..hahaha..tak mampu nak beli tiket..duit tarak..

X banyak yg dapat aku kupas kerana aku x masuk kedalam..so,harap2 pihak penganjur dapat menjemput aku pasni..kekeke..ape2 pun kebangkitan metal sudah pasti memberi perkhabaran yg gembira buat awang2 THRASHER, MAT ROCK dan MAT METALL!!! HAIL N KILL!!

Sunday, August 1, 2010

GIG: VOKILL FEST (1 OGOS 2010)


Tidak sabar menanti esok..yeahh..Metal mania semua..inilah masenyer untuk anda menghangguk hanggukkan kepala..hahaha..band yg bakal beraksi sudah semestinya bakal mencetuskan fenomena kepada new comers!! HAIL N KILL!!

Friday, July 30, 2010

D'CROMOK (ARWAH DIN) sedikit cebisan kenangan


terima kasih kepada hafiz halim..kredit untuk beliau dalam page cromok

Tuesday, July 27, 2010

PENJARA PUDU AKAN DIROBOHKAN

Berlaku di Penjara Pudu KL di suatu ketika dulu. Hanya boleh disebarkan pada orang² tertentu sahaja. Sebelum Penjara Pudu di tutup dulu pernah di ceritakan bahawa terdapat 1 bilik di panggil “Bilik Terakhir”. Dibilik inilah seringnya berlaku kejadian pelik sejak Penjara Pudu di tutup. Ia di namakan “BILIK TERAKHIR” adalah kerana dulu ia merupakan bilik kediaman terakhir bagi si pesalah jenayah berat sebelum menjalani hukuman gantung sampai mati pada keesokan harinya di bilik gantung.Di BILIK TERAKHIR inilah pesalah di katakan akan meratap, menangis, menjerit, bercakap seorang diri & berbagai lagi perlakuan kerana mnyesali kesalahan mereka yg lalu. Mereka menjadi begitu kerana di katakan x kuat semangat menghadapi maut keesokan harinya yg telah di ketahui mereka. Menurut kata warden2 yg masih ada di Penjara Pudu sewaktu proses pengosongn Penjara Pudu di jalankan, mereka sering terdengar suara2 sayu meminta tolong, suara orang menangis & bermacam2 lagi dari Bilik Terakhir tersebut. x kurang juga ada di antara warden yg terlihat seekor kambing hitam sering masuk menembusi pintu bilik itu tanpa dibuka & kemudian x pula kelihatan kambing keluar semula. Ramai bomoh & pawang yg dipanggil bagi memulihkn bilik tersebut mengatakan bahawa suara2 yg sering kedengaran di waktu malam dari Bilik Terakhir itu adalah akibat roh2 pesalah yg mati di tali gantung tersebut x tenteram kerana mati mereka ditali gantung.

Nak dijadikan cerita pada suatu malam Jumaat ketika hujan renyai2 seorang warden telah ditugaskan mengawal kawasan yg berhampiran dengan “Bilik Terakhir” itu. Ketika sedang berkawal kira2 lebih kurang pukul 1 pagi beliau terdengar seperti tapak kaki sedang berlari2 berhampiran bilik tersebut. Ia cuba beranikan diri utk melihat apakah bendanya itu. Sedang ia mengamati maka terlihatlah dalam kesamaran seekor kambing hitam sedang menuju ke arah Bilik Terakhir itu lalu lesap begitu saja. Ia berasa hairan bagaimana seekor kambing boleh ada dikawasn itu..

Oleh kerana ingin tahu ia beranikan juga dari menghampiri Bilik Terakhir itu. Alangkah terperanjatnya mendapati pintu bilik itu telah bertukar menjadi pintu gua. Mulalah ia berasa gementar, seram serta menggigil ketakutan namun diberanikan juga diri memasuki pintu gua yg samar2 itu sambil meninjau2 didalamnya jika terlihat akan kambing tadi. Apabila sampai je ke dalam gua tersebut alangkah terperanjatnya ia bila didapati banyak harta karun di dalamnya. Ia cuba mengambil harta itu tetapi tiba2 hilang dari pandangn lalu menjelmalah 1 lembaga yg mengerikan seraya berkata,

“Heyyyyyy manusiaaa. Jgn engkau sentuh harta itu. Hartaaaa itu bukan kauuu yg punyaaaa.. tp Ahmaaaaaad Albab yg punyaaaaaa. HaHaHaHaHa!! Yaaaaaaa, Ahmaaaaadd Albab yg punyaaaaaa..”

Udah tuuuuuuuuu.. pi buat keje..

Tahniah kerana anda minat membaca.

GAMBAR BOGEL LUNA MAYA DAN ARIEL PETERPAN..dahsyat

sudah pasti ramai yg masuk ke halaman ini dengan hajat nak melihat gambar tersebut kan??hahaha..lihatlah gambar dibawah..semuanya khas untuk anda..HAILL!!!!!

GUITAR WAR 2...luka lama berdarah kembali

24 julai 2010 betul2 membuatkan aku terpaku seketika tatkala kawan2 seperjuangan aku sudah mula menunjukkan taring keberanian untuk menyahut cabaran aku supaya keluar daripada kepompong Jengka untuk terus merealitikan segala fantasi di ibu kota Kuala Lumpur..Misi mereka yg terpendam sejak dulu lagi kini telah tercapai iaitu ingin beraksi di pentas bersama2 kumpulan pujaan mereka..

Harus aku perkenalkan mereka iaitu X CITY kumpulan yg berasal dr bandar pusat jengka ini sudah sememangnya terkenal disana... konsert GUITAR WAR yg menampilkan JOE BURNMARK dan MUS MAY sememangnya menggamatkan suasana di ONE CAFE KL.

XCITY sebagai band pembukaan..band yg harus di beri perhatian yg mendalam..vokalis seakan2 MUS MAY dr segi gerak geri dan mutu persembahan mereka sedikit sebanyak terpengaruh dgn kumpulan MAY..kumpulan yg x putus2 mendendangkan lagu kegemaran aku..hehehe

band kedua pd hari itu YAKAMASHI..band yg berasal dr Singapura tetapi line up hari tu banyak menggunakan khidmat artis profesional seperti Ah Tong dan Yantoi..sudah semestinya sebuah persembahan yg baik..band seterusnya DARK KNIGHT..masih mentah jika dibandingkan band2 yg tersenarai..persembahan yg bertali arus mereka betul2 membuatkan aku tidak henti2 menganguk2 kan kepala aku pada hari tersebut..band rock yg bermelodik ini betul2 ghairah mempersembahkan skill masing2..yearghhhh..

nampaknya persembahan diberhentikan seketika dan aku mula masuk ke dalam dewan tersebut setelah 2 band yg aku sendiri tidak tahu apakah namanya..hahaha.. tu diaaaa..kelibat otai rock kita iaitu ABG RAMLi..walaupun sudah berkerusi roda,,beliau tetap setia dgn kegilaannya..ROCK SAMPAI MAMPUSS!! yeahh..aku ingat 1 hari nanti aku nak g temuramah dia la..hehehe..

sudah tiba masa yg ditunggu2.. JOEEEEEE...BURNMARKKKKKKKKK.. hahaha..Joe yg aggresif memainkan intro solo beliau telah menarik semua penonton2 yg dibelakang untuk ke hadapan stage untuk melihat lebih dekat lagi kemahiran yg beliau ada..sudah semestinya Malmsteen menjadi guru beliau..ape yg aku mampu lakukan waktu itu hanya mengangakan mulut sahaja..ye la..aku mane la tau skill2 macam tu..hehehe..serangan tanpa henti yang dilakukan Joe telah mengundang kemarahan Mus MAY..inilah saat2 yg ditunggu2 oleh crowd..aku x pasti adakah cowd tunggu Mus ataupun Joe?? ahhhh..peduli ape aku..hahaha..janji aku terhibur dengan persembahan mereka..konsert tersebut berakhir dgan kepuasan yg amat sgt..hahaha..walaupun ade rase sedikit kekecewaan terhadap penonton yg dtg..hurmm..pihak organizer kene bertindak segera..

ape2 pun aku mengharapkan konsert seperti ini diteruskan lagi dgan segala persediaan dan persiapan yg sempurna..HAILLLL!!!

Saturday, April 3, 2010

HIRAX MENGGEGAR MALAYSIA!!!! rock festival live in KL


ye rakan2 seperjuangan semua..berita gembira untuk anda..xtau lagi kesahihan berita ini..harap2 ini semua betul2 bukan main2..hahha..ape2 pun nantikan kemunculan konsert gergasi ini!!! HAILL

Wednesday, March 24, 2010

SERANGAN RAKSASE GILER MAD MONSTER ATTACKS!!!!

pada tanggal 19 mac 2010 baru-baru ini gua telah berpeluang terbang ke Terengganu untuk menyelesaikan pelbagai hal yang belum dapat disetelkan sebelum ini yg membuatkan pemikiran gua terganggu sehingga susah nak lelapkan mate.. keberangkatan gua ke Terengganu sedikit sebanyak memberi peluang kepada gua untuk mengenali sejauh manakah kehebatan scene Underground di negeri penyu bertelur ni. kali ini gua telah dijemput seorang rakan yang juga merangkap member gua sendiri untuk bersama2 menyertai gig yg disertai oleh mereka.

yeahhhh.. iani dia RAKSASA GILER MENYERANG ataupun SERANGAN RAKSASA SEWEL ataupun dalam bahase ganunyer disebut sebagai SERANGE MENATE GILO..arghh ape2 pun maksudnya tetap tidak sama dgn MAD MONSTERS ATTACK..yeahh.. itulah gelaran sebenarnya band ynag berasal dari Dungun ni..dengan dianggotai oleh raksasa2 seperti
Monster Am : screamer vox
Monster Ijat : melodic vox
Monster Pian : 1st guitar
Monster Syuk : 2nd guitar
Monster Sajik : bass
Monster Ezzie : drums
Monster Eddie : sampling

dengan barisan seramai 7 ekor raksasa brutal ini sudah cukup membuktikan kehebatan mereka untuk menguasai pentas pada hari tuh.. MMA yg sepatutnya beraksi awal pada hari itu terpaksa memikul tugas sebagai band yg terakhir beraksi pada hari tersebut..arghh..sudah menjadi tradisi gig di Malaysia band tuan rumah terpaksa akur keputusan penganjur..

dah la gua banyak tugasan lagi nih..hehehe..band2 yang beraksi pada hari tak kurang hebatnya seperti SEVEN COLLAR TSHIRT,SNEAKY SNIPERS,THE PADANGS,DICHI MICHI, HELLO SI THIS THE BAND dan MAD MONSTER ATTACK sendiri.. adoii..pening jugak pale gua layan kerenah geng2 ganu nih..diorang plak semua giler2 n gua ni plak pemalu orangnyer.hahaha

selaku wartawan pada hari tu gua banyak belajar perkara baru dalam hidup gua, selama ni gua didedahkan dengan muzik metal keras dan begitu payah untuk gua menerima muzikal lain tapi hari ini gua telah berpeluang untuk mengubah mentaliti gua..seharusnya kesedaran ini telah lama berkunjung dalam pemikiran gua dan pemikiran pemuzik2 yg berada di malaysia ni..hahaha..
ok berbalik kepada MMA nih..pe yg dapat gua ceritakan kat sini, band ni memang berpotensi untuk terus maju selagi sikap disiplin terus diterapkan didalam setiap pemikiran ahli2nya..lagu ala2 disko yang dicampurkan sedikit elemen metal core dan disertakan sedikit jeritan2 manja sudah cukup membuktikan band ini sebuah band yang versatile..

elemen2 baru seperti ini harus dikekalkan dan kalau boleh ditambah sedikit ramuan lenggok gitar yang mengiringi elemen tekno yang bagi gua sudah cukup untuk menggoyangkan pungkuk para crowd yang tak henti2 memberi sokongan..

yeah!!! semangat sepasukan yg bagus antara SNEAKY SNIPERS dgn MMA..harap kalian semua dapat menguruskan band dengan baik..baru x bererti tidak boleh profesional biar org pandang kehebatan kita setanding dengan orang lama..maksud aku dari segi persediaan..

ape apepun gig ari tu ditamatkan dengan perasaan puas dengan persembahan MMA..xde la gua pulang dengan perasaan hampa..hahahaha..thanx kpada AM dan EDDIE kerana membawa aku mengenali scene TRENGGANU..HAIL METAL HAIL!!!!!




p/s:nantikan review lagu mereka

Tuesday, March 2, 2010

aku tak merajuk laa

salam sejahtera semua..
apa khabar?? sihat ka menjalani hidup sehari-hari yang penuh cabaran dan dugaan? bagus bagus..

ok..da lama sungguh aku x mengadap blog ni sebenarnya, maklumlah buat-buat sibuk mencari harta dunia..hehehe..sebenarnya gua bukannya merajuk seperti tajuk yang gua tulis kat atas tu..ramai kawan2 gua asyik bertanya gua ni masih aktif ke x dalam dunia muzik ni? jawapan gua "aktif la bro"..kenapa tanya demikian?? rupa-rupanya gua da terlupa nak update pasal perkembangan muzik metal kat MALAYSIA ni..patut la bising..hahaha..ape2 pun gua ucapkan terima kasih kepada pengikut2 perkembangan muzik metal yang terus menerus mengikut perkembangan muzik semasa..

jika kita lihat muzik metal sekarang ni dah makin tenggelam..mana menghilangnya semangat2 anak muda kita? yang dulu beria-ria nak jadi metallers??last2 hareemmm.. bukan gua tak sokong muzik2 lain membiak cuma gua terkilan muzik metal kita nih makin tenggelam..ermmm..beselah tu, bukan musim kita kan..hahaha..

okeh okeh..untuk jawapan terakhir gua, gua bukan merajuk ape..gua cuma terkilan tengok pemuzik2 metal semua yang semakin lemah kerana tiada sokongan drpd anda semua..mane semangat kite dulu geng??dah dah..jgan la merajuk k..kita bangkit semula amacam??? HAILLLLLLL!!!!!!!

Monday, August 24, 2009

SELAMAT BERPUASA

alhamdulillah..bertemu lagi kita setelah sekian lama aku menyepi..bukan bermakna gua terus menghilangkan diri dari dunia gelap ni..gua mempunyai banyak kerja yg perlu dibereskan..ok..sedar x sedar dah 3 ari gua berpuasa sampai gua terlupa nak mengucapkan selamat menyambut kedatangan Ramadhan yg penuh keberkatan ini..sempena bulan baik dan hari baik ni..gua mengucapkan selamat berpuasa semoga dapat menjalankan amal ibadah dengan tenang dan khusyuk..yang paling penting..walaupun berpuasa tak salah kita layan metal..tol x?hahaha..

assalamualaikum

Friday, May 22, 2009

STEEL HEART-She's Gone merasuk jiwa!


sape kenal STEEL HEART? sape tak kenal memang dia bukan rockers sejati la..hahaha..hari ni tiba-tiba gua terpasang lagu ni masa kat ofis gua tadi..perghh...sedih giler r bila teringat bait-bait liriknya..hari ni gua nak criter skit pasal band ni..skit jer tak banyak k sebab gua tak tau sangat band2 omputih ni. kalo band Malaysia insyaallah la khatam.hehehe..

gua tertarik nak bukak cite ni sebab gua minat sangat ngan lagu she's gone yang terkenal dengan jeritan-jeritan berbisa vokalisnya..

ok, sebelum nama STEELHEART diguna diorang guna nama RED ALERT yang ahlinya terdiri daripada

Miljenko Matijevic - lead vocals, rhythm guitar, acoustic guitar, piano (1990–1992, 1996, 2006–sekarang)
Chris Risola - lead guitar (1990–1992, 2006–sekarang)
Uros Raskovski - lead guitar (2005–2008, 2009–sekarang)
Rev Jones - bass (2007–sekarang)
Mike Humbert - drums, percussion (2006–sekarang)



tak salah aku diorang ditubuhkan pada tahun 1980. lebih kurang umur band-band rock kite gak la..heheh

sape penah layan citer ROCKSTAR? haha..kalo lu orang semua nak tau suara Mark Wahlberg yang tarik2 tu suara si Micheal Matijevic ni la.. x dapat bayangkan macamane dia leh tarik macam tu..hahah..kalo kat malaysia yang dapat fight MUS MAY la. setuju tak? hehehe.. tu pendapat gua jer.

lagu yang paling segar dalam ingatan gua adalah lagu she's gone.. yang lain2 tu macam We All Die Young best gak layan..

lagu she's gone ni penah meletup giler-giler kat carta billboards pegang no 1 selama 17 minggu..perghhhhh!!! hebat hebat!!

k la, gua harap lu semua layan la ngan steel heart ni..x pun tgok citer ROCKSTAR..diorang belakon..

ni lirik shes gone



Steel Heart - She's Gone

She's gone,
Out of my life.
I was wrong,
I'm to blame,
I was so untrue.
I can't live without her love.
In my life
There's just an empty space.
All my dreams are lost,
I'm wasting away.
Forgive me, girl.
(Chorus)
Lady, won't you save me?
My heart belongs to you.
Lady, can you forgive me?
For all I've done to you.
Lady, oh, lady.
She's gone,
Out of my life.
Oh, she's gone.
I find it so hard to go on.
I really miss that girl, my love.
Come back into my arms.
I'm so alone,
I'm begging you,
I'm down on my knees.
Forgive me, girl.
(Chorus x2)
Lady, oh, lady.
My heart belongs to you.
Lady, can you forgive me?
For all I've done to you.

Wednesday, May 20, 2009

VIRUS FANZINE kembali dengan isu Ke 5


VIRUS fanzine ‘curse’ bakk in 2009 !! Now #5 out with more and more zygoatikal freezing slaughter !! The best ever issue from this 666HauntedAxe fanzine.

Find ‘graveless’ interview with As Sahar (Sin), Black Abyss (Mal), Shackles (Aus), Inferis (Chi), Spearhead (UK), Hellghast (Sing), Witchcurse (Gre), Enshadowed/Burial Hordes (Gre), Maniak (Phi), Necrolisis (Costa Rica), Grave Desecrator (Bra)…
pure long and informative conversation by each bands.
The black/death beast Abhorer’s intie also included here
which permission from Frank Stover.

Not enough, three sexyrigalust articles/essay from the maniAXE name Adam of Necroscope metalzine !! All exorcist here done with seraphim artwork ++ REAL cut n’ paste !! Others are fresh freezing news, goat’s bios, reviews.. All things about METAL underground !!

As bonus, this ferox came with CD sampler each bands VIRUS interview. A4 xerox 64 pages English written. Moronic price only RM 10 (Mal), USD 4 (Asia), USD 5 (Europe), USD 6 (South America). HIDE YOUR CASH CAREFULLY

Distributors, labels ask for moronic WHOREsale price !! Trade ask first !! Orders or inquiries, write to :
MOHAMMAD FAUZI BIN ALI,
JHEOA NS/MELAKA, TKT 4, WISMA PERSEKUTUAN,
70000 SEREMBAN, N.SEMBILAN – MALAYSIA.
virus_zine@yahoo.com

Next issue #6 hellishly working now. Labels, bands, send your stuff now for intensive review.

SELAMAT PENGANTIN BARU

Rasanya dah sampai seru buat Mus ataupun lebih dikenali sebagai MUS/FIDAIYYIN FARASU yang baru sahaja menamatkan zaman bujangnya pada 10 May 2009 baru-baru ini. gua betul2 mintak maaf kerana tidak dapat menghadirkan diri di majlis perkahwinan beliau kerana tidak ada kelapangan. apa-apa pun gua ucapkan tahniah kepada beliau kerana menyambut seruan Illahi walaupun perjuangan didalam scene masih lagi menebal didalam benak beliau.gua sebagai wakil media metal ingin mengucapkan tahniah dan berdoa agar jodoh dan umur Mus bersama pasangannya berpanjangan.Amin..

Gua bila lagi ek nak bertangga rumah?hekhek..sebelum lu orang tanya gua baik lu tanya diri sendiri dulu.hahahah..

assalamualaikum..



gambar akan diupload akan datang