SELAMAT DATANG KE BESIHITAM WEBZINE

Thursday, November 6, 2008

BAYANG-BAYANG HAYAGRIVA MEMBAYANGI MUZIKAL TEMPATAN


1. sebelum penggunaan nama HAYAGRIVA, adakah nama lain yang digunakan sehingga ahli sebulat suara menggunakan nama tersebut? siapakah yang mencetuskan idea penggunaan nama HAYAGRIVA?

Kugiran Hayagriva bermula pada tahun pertengahan..1993. Pada mulanya kami berlatih setiap minggu tanpa mengira atau menamakan kugiran kami. Nama hayagriva ini telah mulai kami pilih pada tahun 1994. Dan hanya pada tahun 1995 ianya digunakan secara rasmi dalam demo pertama kami yang berjudul Thy Lord of Never-Ending Wrath". En. Aria Sidharta lah yang menjadi konsultan imej dan hala tuju hayagriva di peringkat awal, dengan ertikata lain, dialah yang mencadangkan nama Hayagriva kepada kami.

2.HAYAGRIVA dikenali dengan imej muka berconteng di setiap gig yang disertai HAYAGRIVA. bilakah agaknya HAYAGRIVA akan menghentikan pencontengan muka disetiap acara gig disertai? atau anda akan terus mengekalkan imej tersebut?

Imej dan karekter kugiran Hayagriva yang dikatakan "shadow Metal" memerlukan ianya diconteng pada kerektornya. Ia bagi menghidupkan kerektor-kerektor yang dipentaskan.. sesuai dengan acaranya. Setakat ini Hayagriva masih menconteng muka, tetapi, bergantung kepada pihak penganjur gig. Sekali-sekala kami tidak dibenarkan menconteng muka, kami difahamkan pihak penganjur hendak 'cover line" gig tersebut. Dan kami akur lalu tidak menconteng muka. Diharap pihak penganjur terus membenarkan Hayagriva menconteng muka. Kerana tidak ada kesalahan menconteng muka dan ianya tidak salah menconteng muka untuk acara pementasan, barangkali!

3. sudah berapa negara HAYAGRIVA takluki setakat ini?sambutan paling luar biasa?

Pengembaraan Hayagriva setakat ini hanyalah sekangkang kera sahaja. Dari Thailand malaysia hingga ke Indonesia sahaja. Pengembaraan akan diperluaskan dari masa kesemasa berganjung kepada budjet pengurusan Hayagriva.

4. sepanjang 15 tahun mendominasikan diri dalam genre Shadow metal ini adakah kalangan anda yang ingin cuba mengubah haluan muzik HAYAGRIVA?

Muzik Hayagriva selalu berubah mengikut masa, mood dan macam-macam lagi faktor-faktor semasa dan berkaitan. Komposisi dan penyusunan lagu lebih kepada kemampuan kugiran ini. Hayagriva pasti akan terus mendokong 'Shadow Metal' tetapi muziknya pasti berubah sesuka hati kami.

5. pernahkah band HAYAGRIVA diserbu oleh pihak berkuasa kerana imej yang begitu menggerunkan? band2 yang menjadi pilihan HAYAGRIVA dari dulu sampai sekarang.
Tidak pernah kami diserbu. mungkin kerana kami bukan penjenayah. Kami hanyalah pemuzik yang tidak bisa menggugat atau mengganggu pihak berkuasa. Disini kami ingin menegaskan bahawa kami tidak melakukan kesalahan kecuali bermain muzik!. Kugiran pilihan kami terlalu banyak dan mungkin kamu juga seakan-akan tahu apakah dia... tak perlu kami senaraikan.. kerana ianya adalah terlalu sukar untuk disenaraikan...


ucapan penghargaan kepada peminat HAYAGRIVA serta ceritakan sedikit mengenai rilisan terbaru dari HAYAGRIVA.

Kepada peminat metal, lama dan baru, khususnya Hayagriva, teruskan mendengar muzik metal. Sokonglah kugiran tempatan! Pakailah baju-baju band tempatan, Janganlah takut muzik metal seperti yang digembar-gemburkan, buktikan scene ini tidak seperti yang di perkatakan.

Dapatkan kolektiv item Hayagriva digipack CD 'NEXUS LUNACY' dan Album "RED HEAVEN' selagi stok masih ada!!!!

Hayagriva Anniversary digipack "Nexus Lunacy (15 Years of Shadow)" mengandunggi 20 lagu. Termasuk lagu-lagu yang di remaster kan semula dari rilsan-rilisan sebelum Red Heaven. Mengandunggi lagu-lagu daripada demo 1995, EP 1997, EP 1998, Single 2007 dan live 2008.

Album Hayagriva RED HEAVEN masih dalam pasaran, namun bilangan didalam simpanan kami tidak sampai 200 unit lagi yang perlu didapati oleh peminat muzik metal tempatan khususnya. Menggandungi 12 lagu baru dan 1 lagu lama yang direkod semula.

maklumat lanjut dan sample boleh dicapai melalui laman web Hayagriva!

Layari website hayagriva di www. hayagriva. us atau myspace. com/hayagriva

Support Hayagriva - Support Musical Freedom!

No comments: